Piramidele secrete din Sudan

Următoarea plecare: 14.10.2023
Durata circuit
9 zile
3,320 Euro / persoană
Grup: între 10 și 14 persoane
Locuri disponibile: 12
Categorie: Discover
Grad de dificultate: Moderat

Atunci cand spunem piramide antice gandul ne zboara automat la piramidele din Egipt. Ceea ce nu multa lume stie insa este ca exista o tara unde sunt de cel putin doua ori mai multe piramide: in Sudan (langa Egipt), la confluenta dintre Nilul Albastru si Nilul Alb.

Piramidele din Sudan sunt diferite de cele din Egipt, mai mici ca marime (au pantele mai inclinate, cu unghiuri înguste), insa mult mai numeroase şi la fel de fascinante, insirate de-a lungul Nilului. Piramidele se afla in desertul Sahara, in zona numita Nubia in epoca antica, de unde vechii egipteni extrageau aurul.


Circuitul atinge cele mai importate locuri unde se gasesc aceste minuni ale lumii antice: necropola El-Kurru (un cimitir regal folosit între anii 795 î.Hr și 315 î.Hr. de conducătorii nubieni, dintre care unii au ajuns faraoni ai Egiptului), regiunea Nuri (sudul Sudanului) unde se afla si mormantul regelui Taharqa (690 î.Hr. - 664 î.Hr.), Meroe (la 200 de kilometri nord-est de capitala Khartoum), unde sunt alte peste 100 de piramide.

Pasii ne vor purta si in capitala Sudanului, Khartoum si vechea sa capitala, Omdurman dar si la fascinantele  situri arheologice, cu temple si piramide insirate in dunele de nisip aurii, recunoscute drept Patromoniu Unesco, Old Dongola si Jebel Barkal.

Programul include si 2 nopti in desert, langa piramidele de la Meroe, dar si momente speciale specifice culturii sudaneze, cu dansuri traditionale in Karima, Ceremonia Dervisilor in Khartoum si un spectacol de wrestling traditional.

Va invitam sa descoperiti piramidele secrete si traditiile din Sudan!

Experiențe incluse în ofertă

 • Monumente listate in Patromoniu Unesco: Old Dongola si situl arheologic Jebel Barkal
 • Petrece 2 nopti in desert, langa piramidele de la Meroe
 • Exploram situl arheologic Nuri si faimoasa piramida Taharqa
 • Ceremonia Dervisilor in Khartoum
 • Plimbare cu barca pe Nil
 • Un spectacol de wrestling traditional
 • Dansuri traditionale in Karima

Itinerariu

Afla ce cuprinde acest circuit.

Plecam de pe aeroportul Otopeni cu Turkish Airlines la ora 15:20. Aterizam in aeroportul din Instabul la ora 16:35. Avem escala pana la ora 20:15 cand ne imbarcam pe zborul Turkish Airlines spre aeroportul Khartoum Sudan unde ajungem la ora 23:30. Transfer la hotel si check-in.

Khartoum este capitala Sudanului si totodata cel mai mare oras din aceasta tara, cu aproximativ 2 milioane de locuitori. Dimineata incepem turul orasului traversand confluenta dintre Nilul Albastru si Nilul Alb, pe langa Palatul Prezidential, apoi ajungem in Omdurman, vechea capitala a tarii. Aici vom vedea mormantul lui Mahdi (Muhammad Ahmad bin Abd Allah, conducator al luptei de eliberare a populatiilor sudaneze impotriva stapanirii turco-egiptene si a colonialistilor englezi (1896-1898)), iar apoi vizitam Casa Khalifa, care detine si un mic muzeu despre Mahdyia.

Vom face o plimbare prin piata Omdurman, bogata in obiecte artizanale, traditionale, suveniruri si artefacte. 

Dupa-amiaza vizitam Muzeul National, care pe langa exponatele sale valoroase, detine doua temple salvate de catre UNESCO, mutate din zona lacului Nasser, cand a fost inundat.

 

Intoarcere la hotel pentru cina si cazare. 

 

Cazare: hotel Grand Holiday Villa 4* sau similar in Khartoum

Nivel cazare: superior

Mese: mic dejun, pranz, cina 

Experiente: vizita Khartoum si Omdurman

Dupa micul dejun incepem sa traversam desertul pe coasta vestica (o luam inspre nordul tarii),  pana intalnim Nilul si ajungem in orasul Ed Debba. Ne continuam explorarea de-a lungul fluviului si vizitam situl Vechiul Dongola, care a fost vechea capitala crestina a regatului Makuria (secolele 7-14) si un important oras din Nubia medievala, zona care se afla pe lista Patromoniului Monumentelor Unesco.

Old Dongola este un loc special in mijlocul desertului unde se pot vedea ruinele orasului vechi, cu cateva case, biserici, moschee si bucati de ziduri cu fragmente de fresce. Tot aici sunt si structuri speciale in forma de piramida, care sunt mormintele sfintilor sufi.

Dupa aceasta oprire, traversam desertul cu nisip auriu si ajungem dupa-amiaza tarziu in orasul Karima.

 • Cazare: hotel Karima Nubian Rest House sau similar
 • Nivel cazare: traditionala
 • Mese: mic dejun, pranz-picnic, cina
 • Experiente: vizita Old Dongola

Reprezentativ pentru desertul nubian, Muntele Jebel Barkal („Jebel” înseamnă „munte” în arabă) se distinge, de la mare distanta, in spatial deschis al desertului. La baza acestui munte rosiatic, izolat si pitoresc, considerat sfant inca din cele mai vechi timpuri, se afla un templu impunator, dedicat faraonilor Noului Regat și patronului lor, Amon. “Muntele Sacru” sau “Muntele Olimp” din Nubia a fost un centru religios important pentru mai bine de 1000 ani.

Pe langa ruinele marelui templu, mai exista multe sculpturi cu siluete sub forma unor berbeci din granit, care probabil margineau un drum important ce ducea la digul de pe Nil. In peretele muntelui exista o camera impunatoare decorată cu basoreliefuri.

In zona sunt foarte multe temple si palate, nu mai mentionam piramidele fabuloase, cele mai dintre temple sunt considerate sacre de catre localnici.

Situl arheologic Jebel Barkal face parte din lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

După-amiaza ne indreptam catre sud, spre satul El Kurru, unde se afla una dintre necropolele capitalei antice, Napata. Aici se poate vizita un mormant sapat in stanca, sub piramide, si este decorat in intregime cu imagini ale faraonului, ale zeilor si inscriptii cu hieroglife multicolore.

Nu departe de aici, există si un sit interesant format din trunchiuri de lemn pietrificat, o padure straveche, cu sute de trunchiuri imense pietrificate. Apusul de soare spectaculos va fi sfarsitul perfect al acestei zile.

 • Cazare: hotel Karima Nubian Rest House sau similar
 • Nivel cazare: traditionala
 • Mese: mic dejun, pranz, cina
 • Experiente: apus de soare langa piramide.

Incepem dimineata cu o vizita a sitului Nuri care era principalul loc de inmormantare pentru faraonii si regii celei de-a 25 a dinastii, unde se pot vedea numeroase piramide printre care si faimoasa piramida Taharqa (face parte din a 25 - a dinastie a faraonilor egipteni, a trait intre 690–664 î.Ch.).

Dupa o scurta plimbare intram in desertul Bayuda care alatura nisipului deschis la culoare, munti stancosi cu pietre ascutite din bazalt negru (munti vulcanici), in forma de con. Peisajul alternează intinderi de zone cu pietre alaturi de vai intinse strabatute de ‘’wadis’’ uscate, cu putina vegetatie. (‘’Wadi‘’ inseamna un ecosistem de apa dulce, o albie uscata care colecteaza apa in timpul sezoanelor ploioase si este situata intr-o zona de vale a desertului).

In scurta vreme ajungem la cursul Nilului pe care il traversam cu ferryboat-ul apoi vom merge la Piramidele lui Meroe.

 • Cazare: Meroe Camp
 • Nivel cazare: tabara de corturi in desert cu grup sanitar propriu
 • Mese: mic dejun, pranz, cina
 • Experiente: vizita piramidele de la Nuri, desert Bayuda.

Dimineata este dedicata vizitarii piramidelor din Meroe: in antichitatea clasica, aici a fost capitala kusita imperiala (la început, regatul meroitic a fost cunoscut sub numele de Aethiopia).

Necropola regala Meroe se afla la 3 km de Nil pe niste dealuri acoperite de dune de nisip auriu. Siluetele impunatoare ale piramidelor ies in evidenta de la mare departare, pe fundalul unui cer senin, in culori intense.

Fiecare piramida are capela ei proprie, cu peretii decorati in totalitate de basoreliefuri colorate care descriu viata regelui si ofrandele sale oferite zeilor.

Dupa o pauza de cafea in satul Kabushia, continuam traseul de dupa-amiaza de-a lungul Nilului si vizitam ruinele orasului regal.

Incheiem ziua cu un moment special, un apus de soare langa piramide.

 • Cazare: Meroe Camp
 • Nivel cazare: tabara de corturi in desert cu grup sanitar propriu
 • Mese: mic dejun, pranz, cina
 • Experiente: Royal Necropolis of Meroe, vizita Royal city

Dupa micul dejun pornim spre Musawwarat es-Sufra care se afla la aproximativ 180 km de Khartoum, intr-o frumoasa vale plina cu dealuri.

In situl Musawwarat se gasesc ruinele unor temple care au jucat un rol important in istorie.

„Marea Curte” este construita din multe cladiri si ziduri de aparare care inconjoara in mijloc un templu construit in secolul 1.

Mergem apoi la ruinele orasului antic Naqa sau Naga, unul dintre cele doua centre care s-a dezvoltat in perioada meroitica.

 

In Naga, intr-un mediu tipic saharian, cu roci si nisip, intalnim un templu dedicat lui Apedemak (din secolul 1 A.D.): o cladire extraordinara, cu basoreliefuri cu decoratii ce infatiseaza zeul cu cap de leu, faraonul, nobilii si mai multe imagini cu ritualuri. La cativa metri este o constructie mica si ciudata numita „chiosc”, cu arcuri si coloane, unde se pot observa laolalta stilul egiptean, roman si grecesc. Nu departe de aici, ajungem intr-un alt templu dedicat lui Amon, cu multe statui cu siluete de berbeci si porti spectaculoase decorate cu basoreliefuri.

Spre seara vom ajunge in apropierea mormantului liderului sufist Hamed al-Nil pentru a asista la Ceremonia Dervișilor (are loc doar vinerea). Sufismul este un curent in mistica musulmana, foarte des intalnit in Sudan. Sufi aspira la perfectiune prin rugaciuni, prin muzica, dans si meditatie iar ceremonia Derviș reprezinta o calatorie a ascensiunii sprirituale a omului prin iubire si gasirea adevarului.

Ne intoarcem apoi in capitala Khartoum pentru cina la un restaurant local si ultima noapte de cazare. 

Cazare: hotel Grand Holiday Villa 4* sau similar in Khartoum

 • Nivel cazare: superior
 • Mese: mic dejun, pranz, cina
 • Experiente: asistam la ceremonia dervisilor

Dimineata libera pentru odihna si explorarea orasului Khartoum pe cont propriu. Dupa amiaza vom face o plimbare cu barca pana la unirea celor doua cursuri de apa, Nilul Albastru si Nilul Alb apoi mergem catre partea de nord a orasului sa asistam la Nuba Wrestling, lupte traditionale corp-la-corp.

Intoarcere in oras pentru cina si check out. Camerele sunt disponibile pe toata durata zilei pana la plecarea spre aeroport. 

Transfer de la hotel catre aeroport pentru zbor cu compania Turkish Airlines via Istanbul pana in Romania. 

         

Decolare la ora 01:00 din Khartoum. Sosire la Istanbul la ora 06:15 dimineata pentru o escala. Plecare mai departe la ora 13:20 din Istanbul cu sosire in Bucuresti la ora 14:35.  


Servicii incluse

 • Persoana in camera dubla: 3.320 Euro
 • Persoana in camera single: 3.720 Euro
Cost

Pachetul include

 • Bilete de avion cu Turkish Airlines pe ruta Bucuresti – Khartoum si retur, via Istanbul
 • Toate taxele de aeroport si taxa de bagaje pentru aceste zboruri
 • 5 nopti de cazare cu mic dejun la hoteluri si lodge-uri traditionale
 • 2 nopti cazare intr-o tabara de corturi in desert (fiecare cort cu grup sanitar propriu)
 • cazare pe timpul zilei la hotel 4 stele in Khartoum pentru ultima zi de excursie
 • Pensiune completa in Sudan (exceptand masa de pranz din ziua 8)
 • Transport cu microbus cu aer conditionat in Khartoum si imprejurimi
 • Transport cu Jeep-uri in restul programului (maxim 3 persoane in fiecare masina)
 • Experiente locale:
  • Ceremonia Dervisilor in Khartoum
  • Dansuri traditionale in Karima
  • Plimbare cu barca pe Nil
  • Exploram situl arheologic Nuri si faimoasa piramida Taharqa
  • Petrece 2 nopti in desert, langa piramidele de la Meroe
  • Asistam la un spectacol de wrestling traditional
 • Servicii de ghizi locali in limba engleza pe durata traseului
 • Vizitele si excursiile asa cum sunt mentionate in program
 • Insotitor de grup roman
 • TVA

 

Pachetul nu include

 • Taxele de intare la obiectivele turistice si taxa de inregistrare a pasaportului : 280 Euro / persoana. Aceste taxe sunt fixe si obligatorii si se achita in cash la sosirea in Sudan catre firma locala.
 • Taxa de viza si procesare: 300 RON/ persoana (se obtine in Romania inainte de plecarea)
 • Asigurarea medicala obligatorie
 • Asigurarea storno optionala, se incheie in aceeasi zi cu contractul turistic
 • Bacsisul pentru ghizii si soferii locali : aproximativ 50 Euro / persoana (optional)

 

Detalii servicii

Orar de zbor (14 - 22.10.2023)

Plecare

Bucuresti

Istanbul

15:20

16:45

 
 

Istanbul

Khartoum

20:15

23:30

 
           

Retur

Khartoum

Istanbul

01:00

06:15

 
 

Istanbul

Bucuresti

13:20

14:35

 

 

Bilete de avion
 • 5 nopti de cazare cu mic dejun la hoteluri si lodge-uri traditionale
 • 2 nopti cazare intr-o tabara de corturi in desert (fiecare cort cu grup sanitar propriu)
 • cazare pe timpul zilei la hotel 4 stele in Khartoum pentru ultima zi de excursie
Cazare
 • Pensiune completa (mic dejun, pranz, cina) in Sudan
Mese
 • Experiente locale:
 • Ceremonia Dervisilor in Khartoum
 • Dansuri traditionale in Karima
 • Plimbare cu barca pe Nil
 • Exploram situl arheologic Nuri si faimoasa piramida Taharqa
 • Petrece 2 nopti in desert, langa piramidele de la Meroe
 • Asistam la un spectacol de wrestling traditional
Experiente locale

 • Grup minim 10 persoane
 • In cazul in care grupul minim nu se realizeaza, excursia se anuleaza sau tariful se recalculeaza.

Modalitatea de plata a pachetului este:

 • Avans de 50% din valoarea excursiei in momentul inscrierii.
 • Plata integrala cu cel tarziu 30 de zile inainte de data plecarii.

 

In cazul in care turistul renunta din vina sa la pachetul de servicii turistice care face obiectul prezentului contract, se vor percepe urmatoarele penalizari:

 1. 25% din pretul pachetului de servicii, daca renuntarea se face cu mai mult de 46 de zile calendaristice inainte de data plecarii;
 2.  50% din tariful pachetului de servicii, daca renuntarea se face in intervalul 45 - 30 de zile  calendaristice inainte de data plecarii;
 3. 100% din pretul pachetului de servicii, daca renuntarea se face intr-un interval mai mic de 30 zile inainte de plecare sau pentru neprezentarea la program.

Acte necesare pentru calatorie in Sudan

 • Pașaport valabil cel puțin șase luni de la data depunerii cererii de viză.
 • Completarea unui formular
 • 2 fotografii tip pasaport
 • Asigurare medicala.

Informatii generale de calatorie

Documente de calatorie

 • Este necesar PASAPORTUL ELECTRONIC SAU PASAPORTUL SIMPLU valabil cel putin 6 luni de la data terminarii calatoriei. Nu se accepta pasaportul temporar.
 • Va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta.

Documente pentru minori          

 • Pentru minorii care calatoresc insotiti de un singur parinte, este necesar acordul celuilalt parinte exprimat printr-o declaratie autentificata la notariat. Daca celalalt parinte a decedat, este necesara o copie dupa actul de deces.
 • Pentru minorii care au un singur parinte declarat in certificatul de nastere, este necesara o copie a acestui certificat.
 • Pentru minorii care calatoresc insotiti de un singur parinte si acesta este divortat, este necesara hotararea judecatoreasca definitiva prin care i-a(u) fost incredintat(ti) minorul(ii) si copie dupa actul de divort. Daca hotararea judecatoreasca nu este definitiva, este necesar acordul celuilalt parinte exprimat printr-o declaratie autentificata la notariat.
 • Pentru minorii care calatoresc fara parinti si au fost incredintati unei terte persoane, este necesar acordul ambilor parinti exprimat printr-o declaratie autentificata la notariat precum si cazier juridic pentru persoana care ii insoteste.
 • Daca nu va incadrati in niciuna dintre prevederile de mai sus, va rugam sa consultati site-ul politiei de frontiera: www.politiadefrontiera.ro si sa va asigurati ca intruniti conditiile prevazute de articolul 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 cu modificarile ulterioare, apeland politia de frontiera la nr. de telefon 021.9590.

Informatii companii aeriene

 • Compania/companiile aeriene care opereaza zborurile din pachetul de servicii pot aduce diferite modificari zborurilor contractate, in functie de conditiile obiective din perioada de operare, pana la momentul plecarii pentru zborul/zborurile de dus sau dupa momentul plecarii pentru zborul/zborurile de intors. Agentia organizatoare va informa pasagerii asupra eventualelor modificari survenite independent de vointa sa si nu va fi raspunzatoare de eventualele inconveniente aparute.
 • In cazul anularii unui zbor operat de o companie aeriana low cost, orice rerutare se va face doar pe zborurile proprii, si nu pe zborurile alor companii.
 • Femeile care sunt insarcinate in peste 6 luni, au nevoie de un certificat medical cu acordul medicului de a calatori cu avionul.
 • Pasagerii care sufera de boli contagioase nu pot calatori cu avionul. Personalul aeroportuar si de bord isi rezerva dreptul de a nu permite imbarcarea, respectiv de a dispune debarcarea persoanelor in cauza.
 • Explore Travel nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu.
 • Dupa aterizarea pe aeroportul de destinatie, pasagerii se vor prezenta mai intai la ghiseul Control Pasapoarte, dupa care isi vor recupera bagajele din locul special amenajat. Daca atunci cand ajungeti la destinatie observati ca aveti probleme in gasirea bagajului depus la biroul de check-in la imbarcare, va rugam nu parasiti aeroportul, ci depuneti o sesizare la biroul de reclamatii existent la terminal.

Informatii cazare             

 • Clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita de oficialitatile de resort locale.
 • Hotelurile nominalizate in program pot suferi modificari pana la data plecarii, in functie de conditiile specifice care pot aparea intre momentul publicarii programului si data plecarii. Daca aceste schimbari sunt impuse de furnizorul local, intotdeauna se vor oferi hoteluri similare ca locatie/confort.
 • Distributia si tipul camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; detaliile legate de amplasarea, aspectul camerei sau orice cerinta speciala a pasagerului se rezolva direct la receptia hotelului (in functie de disponibilitati).
 • Majoritatea hotelurilor nu detin camere triple. In unele hoteluri se pot confirma la cerere camere duble cu pat suplimentar, in functie de disponibilitate. Patul suplimentar poate fi un pat pliant, un fotoliu pat, o canapea extensibila, etc.
 • Pentru anumite facilitati din hotel sau din camera, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (seif, minibar, internet, etc.); in momentul sosirii la hotel solicitati receptionerului sa va informeze cu exactitate asupra lor.
 • La plecare, clientii sunt rugati sa respecte cu strictete ora de plecare din hotel catre aeroport anuntata de reprezentantul agentiei Explore Travel si inainte de predarea cheilor la receptia hotelului sa achite toate cheltuielile suplimentare efectuate pe perioada sejurului.

Nota

 • In functie de anumite situatii speciale, programul poate fi modificat de conducatorul de grup, fara insa a aduce prejudicii structurii de baza a programului

Răsfoiește jurnalul de călător și accesează recomandările noastre

Pe blogul nostru iei parte la popasuri gastronomice exotice, descoperi oferte de neratat și ești transpus
în obiceiurile comunităților locale. Tu ce lifestyle de călător ai?


Galerie foto

Vezi frumusetile locului prin ochii fotografului.

Meroe
Karima portale, Sudan
Nuba wrestling
Karima, Nubian Rest House
Karima, Nubian Rest House inside
Mussawarat
Meroe tent camp
Sudan, Dervish Dance
Nou!

Rezerva oferte online, in timp real!

Rezerva acum