Expeditie Foto in Kurdistanul Irakian

Durata circuit
Categorie: Discover
Grad de dificultate: Moderat

Expeditie foto alaturi de Costas Dumitrescu

An de an propunem destinatii noi, iar Kurdistanul Irakian a fost una dintre destinatiile surprinzatoare descoperite in 2021. Dupa primele experiente pozitive te invitam intr-o expeditie foto alaturi de Costas Dumitrescu, foto-jurnalist de travel la National Geographic Romania.

Va ganditi daca este o destinatie sigura si de ce merita sa mergi in aceasta parte a globului?


In primul rand, Kurdistanul este o tara aproape independenta (si-a si declarat-o, dar toti vecinii au tabarat pe ei pentru ca exista zone locuite majoritar de kurzi peste tot – in Turcia, Siria si Iran), asa ca aparitia unui Kurdistan independent ar fi un magnet pentru celelalte Kurdistane. Are guvern propriu, armata proprie – celebra Peshmerga care i-a invins pe ISIS, are control asupra teritoriului.

Ce este de vazut acolo? Situri istorice deosebite – cetatea din capitala Erbil este locuita de nu mai putin de 6500 ani – a intrat in restaurare in 2007 si locuitorii au fost mutati – exceptand o singura familie care locuieste in cetate pentru a pastra simbolul de cetate locuita de 6500 de ani. Peisajele care iti taie rasuflarea – Kurdistanul este o regiune muntoasa, cu munti falnici si canioane spectaculoase. Veti descoperi religii stranii precum faimosii Yazidi si locul lor sacru, dar si urmele diverselor denominari crestine din regiune. Vom vizita o tara cu o poveste dramatica si memorabilia de la milenii de lupta la recentele tragedii din era lui Saddam Hussein si ISIS. Este o tara putin vizitata, asa ca asteptati-va la o experienta cu adevarat autentinca.

Experiențe incluse în ofertă

 • Viziteaza citadela Erbil, locuita permanent de 6500 de ani
 • Viziteaza asa numitul “oras din cer” – Amedi, oras existent inca de pe vremea asirienilor
 • Lasa-te cucerit de superbul peisaj montan de la Rawanduz
 • Descopera Lalish, locul sacru al credinciosilor Yazidi
 • Urca 150 de trepte pana la manastirea Rabban Hormizd, sculptata in stanca
 • Viziteaza manastirea Mar Mattai, sanctuar al crestinatatii de peste 2000 de ani

Itinerariu

Afla ce cuprinde acest circuit.

Plecare de pe Aeroportul Otopeni cu o cursa Turksih Airlines la ora 03:25 si aterizare pe aeroportul din Istanbul la ora 04:45. Scurta escala in Istanbul si zbor mai departe spre Erbil cu plecare la ora 05.50. Sosire in Erbil, capitala Kurdistanului Irakian la ora 08.25 si transfer la hotel de 5 stele pentru check in. Putina odihna si dupa-amiaza dedicata orasului Erbil, vechiul oras istoric Arbela si astazi capitala Kurdistanului Irakian si totodata cel mai mare oras din regiune. In Erbil se afla una dintre cele mai vechi asezari permanent locuite din lume, citadela Erbil care este pe lista monumentelor UNESCO si primul obiectiv pe care il veti vizita. Vei face o oprire in bazarul din Erbil pentru a incursiune in istoria vechii Mesopotamiei cu ajutorul mirosurile de condimente, a  culorilor carpetelor sau gustul ceaiurilor si al kebabului traditional.

Cazare: Hotel Erbil International 5* sau similar

Nivel cazare: superior

Mese:

Experienta: sosire in Erbil, capitala Kurdistanului Irakian

 

Vei incepe ziua cu vizita la moscheea Jalil Khayat, cea mai mare din Erbil si finalizata in anul 2007. Turul continua cu vizita Muzeului Civilizatiilor din Erbil si a Muzeului Syriac si cu vizitarea districtului Ainkawa.

Timp liber pentru fotografii in districtul Ainkawa si apoi plimbare prin bazar pentru fotografie de strada. Oprire seara pe strada Iskan in cursul serii pentru a vedea cum petrec localnicii.

Cazare: Hotel Erbil International 5* sau similar

Nivel cazare: superior

Mese: mic dejun

Experienta: sosire in Erbil, capitala Kurdistanului Irakian

Vei porni dimineata catre faimosul oras Sulaimaniya. Oprire la Lacul Dohan, cel mai mare lac din Kurdistan si o zona populara pentru localnici. In jurul pranzului sosire in Sulaimaniya si vizita Amna Suraka sau Inchisoarea Rosie. Aici se afla un muzeu care prezinta brutalitatea regimului lui Saddam Hussein la adresa kurzilor. Continui ziua cu vizita orasului si o oprire pentru pranz si un ceai in frumosul bazar, considerat cel mai mare din regiunea Kurdistan. Seara vei face o urcare pe Muntii Goyje pentru a vedea apusul de soare si vederea catre oras. Incheiem seara cu check in la cel mai bun hotel din oras si optional cu o cina la restaurantul rotitor al hotelului.

Cazare: Grand Millenium Sulaimani 5*

Nivel cazare: luxury

Mese: mic dejun

Experienta: vizita orasului Sulaimaniya si fotografii in bazarul din oras

Dimineata revenim in bazarul din Sulaimaniya pentru o sesiune de fotografii cu viata localnicilor. Pornesti apoi spre orasul Halabja, fost oras antic denumit Khar-Khar, situat la o ora distanta de Erbil. Aflat aproape de granita cu Irakul, orasul Halabja a suferit mai multe atacuri chimice din partea armatei irakiene si s-a inregistrat un adevarat genocid la adresa locuitorilor kurzi din acest oras. Oprire si la frumoasa cascada Ahmad Awa si pornim inapoi spre Erbil.

Cazare: Hotel Erbil International 5* sau similar

Nivel cazare: superior

Mese: mic dejun

Experienta: vizita orasului Halabja, la granita cu Irak

Dimineata pornim la drum catre Lalish, una dintre cele mai impresionante destinatii din regiunea Kurdistan si o experienta culturala si religioasa aparte. Micul munte este locul sacru al credinciosilor Yazidi care cred ca este locul unde s-a oprit Arca lui Noe. Aceasta religie este mai veche decat Crestinismul si cu mult mai veche decat Islamul, insa yazidii au fost tinta gruparii ISIS, fiind invinuiti ca s-ar inchina Satanei si sunt dispretuiti si haituiti de musulmani. Veti opri la Khanis, un sit arheologic care dateaza din Asiria antica si face parte din sistemul de irigatie construit de regele Sennacherib cu 2500 de ani in urma. Unele legend spun ca aceste apeducte irigau Gradinile Suspendate din Babylon, una dintre cele 7 minuni ale lumii Antice si singura minune a carei localizare nu a fost confirmata.

Ziua continua cu vizita Manastirii Mar Mattai, considerate printre cele mai vechi manastiri crestine din lume si cea mai veche institutie religioasa din Irak. Manastirea a fost construita din porunca regelui asirian Senrahib si este una dintre cele mai vechi manastiri functionale din toata Mesopotamia. A fost fondata in anul 363 de Mar Mattai, care a devenit un pustnic dupa ce a fost persecutat pentru religia sa. Manastirea a devenit un sanctuar al crestinatatii de aproape 2000 de ani.

Veti incheia ziua in orasul Alqosh, vechi oras din Asiria Antica care facea parte din vechiul regat Nineveh, actualul Mosul din Irak si unde se afla mormantul profetului Nahum, care a prezis corect sfarsitul Imperiului Asirian. La 3 km de Alqosh se afla manastirea Rabban Hormizd, sculptata in munti si fondata in anul 640. Este una dintre cele mai importante monumente religioase din Kurdistan apartinand Bisericii Catolice Caldeane care se afla in deplina comuniune cu Sfantul Scaun si cu restul Bisericii Catolice si este condusa de Patriarhul Catolic Caldean de la Babilon. In pesterile din munte din jurul manastirii se spune ca au locuit in jur de 600 de calugari, iar accesul la manastire se face urcand 150 de trepte.  

Seara cazare in Duhok si plimbare prin bazarul din Dohuk si vizita la o ceainarie dedicate martirilor cazuti in lupta cu Isis.

Cazare: Hotel Dilshad Palace Dohuk 5* sau similar

Nivel cazare: superior

Mese: mic dejun

Experienta: descopera religia Yazidi si doua vechi manastiri crestine

Dimineata vizita bazarului din Dohuk, barajul si continuam calatoria catre orasul Amedi, denumit si orasul din cer, fiindca este situat la inaltime pe un platou montan. Acest oras era denumit Amediya si dateaza din perioada imperiului Asirian. Astazi este un oras mic, cu 10 000 de locuitori, cunoscut pentru izvoarele termale. Veti face o oprire in Muntii Gara, regiune folosita ca destinatie de vara de catre Saddam Hussein si familia sa. Aici fostul conducator al Irak-ului si-a construit un palat de vara care dupa razboiul din golf a fost distrus.

Intoarcere in Erbil unde seara mergem la un magazine de antichitati unde cautam niste suveniruri speciale care sa ne aminteasca de aceasta excursie in Kurdistan.

Cazare: Hotel Erbil International 5* sau similar

Nivel cazare: superior

Mese: mic dejun

Experienta: vizita orasului Amedi

Dimineata libera in Erbil si plecare in jurul pranzului catre orasul Akre, cunoscut si sub denumirea de Akra. Acest oras antic dateaza inca din anul 580 BC, fiind considerat unul dintre cele mai vechi asezari umane din lume. Este un oras bogat in vestigii istorice, statui si izvoare minerale. Este considerat unul dintre cele mai vechi orase din istorie, datand din perioada Cretacicului. Orasul este puternic legat de foc, foarte important in credinta zoroastriana. Vei vedea ceremonia dervisilor, programata in fiecare vineri in Akre si revenire seara in Erbil.

Cazare: Hotel Erbil International 5* sau similar

Nivel cazare: superior

Mese: mic dejun

Experienta: vizita Akre

In aceasta zi te bucuri de cele mai frumoase peisaje din Kurdistan. Rawanduz este poate cea mai faimoasa zona, fiind inconjurata de munti, cascade si aici se afla cel mai adanc defileu din Orientul Mijlociu.  Vom opri la mai multe puncte de panorama si vei vizita cascada Gali Ali Beg, reprezentata pe bacnota de 5000 de dinari si situata in mijlocul canionului. Ajungem in varful muntelui pana la Shingelbana Resort unde este un parc de distractii de de unde sunt cele mai frumoase peisaje spre canion. La intoarcerea spre Erbil se face o oprire la Castelul Khanzad, construit in secolul 16 in perioada Imperiului Soran si pastrat foarte bine. Aici veti vedea citadela situata pe varful unui deal cu 4 turnuri rotunde situate in fiecare colt al citadelei.

Revenire in Erbil pentru ultima noapte in Kurdistan.

Cazare: Hotel Erbil International 5* sau similar

Nivel cazare: superior

Mese: mic dejun

Experienta: admirati Rawanduz,  cel mai adanc defileu din Orientul Mijlociu

Plecare cu Turkish Airlines la ora 09.20. Sosire in Istanbul la 12.05. Escala in Istanbul pana la ora 19.05 cand se pleaca spre Bucuresti si aterizare pe aeroportul Otopeni la ora 20:20.


Servicii incluse

 

 • Adult in camera dubla: 2 200 Euro
 • Adult in camera single: 2 450 Euro

Marime grup

 • Grup minim de 5 persoane. Grup maxim de 8 persoane pentru o experienta cat mai autentica si posibilitatea de a invata de la Costas Dumitrescu tipul de fotografie de calatorie.
Cost

Pachetul include

 • Bilete de avion cu Turkish Airlines pe ruta Bucuresti – Erbil si retur via Istanbul
 • Toate taxele de aeroport si taxa de bagaje pentru aceste zboruri
 • 8 nopti cazare la hoteluri de 4 si 5 stele in Kurdistan
 • Mese: mic dejun in fiecare zi  
 • Toate transferurile si vizitele incluse in itinerariu cu transport privat si cu ghid local de limba engleza
 • Vizitele si excursiile asa cum sunt mentionate in program
 • Insotitor din partea agentiei prin Costas Dumitrescu.
 • Taxe de intrari la obiectivele turistice
 • TVA

 

Pachetul nu include:

 • Taxa de viza: 70 USD / persoana (se achita la sosirea pe aeroport)
 • Testul PCR facut in Romania necesar plecarii spre Kurdistan
 • Bacsisul pentru ghidul local
 • Alte mese in afara micului dejun
 • Asigurarea medicala si asigurarea storno a calatoriei
 • Asigurarea storno optionala, se incheie in aceeasi zi cu contractul turistic.
Detalii servicii

Orar de zbor – Turkish Airlines

21.05.2022

Bucuresti

Istanbul

03.25

04:45

Durata: 1 ora si 20 de minute

21.05.2022

Istanbul

Erbil

05:50

08:25

Durata: 2 ore si 35 minute

           

29.05.2022

Erbil

Istanbul

09:20

12:05     

Durata: 2 ore si 50 minute

29.05.2022

Istanbul

Bucuresti

19:05

20:20

Durata: 1 ora si 15 minute

Bilete de avion
 • 7 nopti cazare la hoteluri de 5 stele si o noapte la un hotel de 4 stele in Kurdistan
Cazare
 • 8 nopti cazare cu mic dejun in fiecare zi.
Mese

Modalitatea de plata a pachetului este:

 • Avans 50% in momentul rezervarii
 • Plata integrala cu cel tarziu 30 zile inainte de data plecarii.

Documente de calatorie

Este necesar PASAPORTUL ELECTRONIC SAU PASAPORTUL SIMPLU valabil cel putin 6 luni de la data terminarii calatoriei. Nu se accepta pasaportul temporar. Nu este nevoie de viza, test PCR COVID.

In cazul in care turistul renunta din vina sa la pachetul de servicii turistice care face obiectul prezentului contract, se vor percepe urmatoarele penalizari:

 1. 30% din pretul pachetului de servicii, daca renuntarea se face din momentul inscrierii pana cu 46 de zile calendaristice inainte de data plecarii;
 2.  50% din tariful pachetului de servicii, daca renuntarea se face in intervalul 45 - 16 de zile  calendaristice inainte de data plecarii;
 3. 100% din pretul pachetului de servicii, daca renuntarea se face intr-un interval mai mic de 16 zile inainte de plecare sau pentru neprezentarea la program.

Documente de calatorie

Este necesar PASAPORTUL ELECTRONIC SAU PASAPORTUL SIMPLU valabil cel putin 6 luni de la data terminarii calatoriei. Nu se accepta pasaportul temporar. Viza se obtine la sosirea pe aeroportul din Erbil.

Informatii cazare             

 • Clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita de oficialitatile de resort locale.
 • Hotelurile nominalizate in program pot suferi modificari pana la data plecarii, in functie de conditiile specifice care pot aparea intre momentul publicarii programului si data plecarii. Daca aceste schimbari sunt impuse de furnizorul local, intotdeauna se vor oferi hoteluri similare ca locatie/confort.
 • Distributia si tipul camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; detaliile legate de amplasarea, aspectul camerei sau orice cerinta speciala a pasagerului se rezolva direct la receptia hotelului (in functie de disponibilitati).
 • Majoritatea hotelurilor nu detin camere triple. In unele hoteluri se pot confirma la cerere camere duble cu pat suplimentar, in functie de disponibilitate. Patul suplimentar poate fi un pat pliant, un fotoliu pat, o canapea extensibila, etc.
 • Pentru anumite facilitati din hotel sau din camera, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (seif, minibar, internet, etc.); in momentul sosirii la hotel solicitati receptionerului sa va informeze cu exactitate asupra lor.
 • La plecare, clientii sunt rugati sa respecte cu strictete ora de plecare din hotel catre aeroport anuntata de reprezentantul agentiei Explore Travel si inainte de predarea cheilor la receptia hotelului sa achite toate cheltuielile suplimentare efectuate pe perioada sejurului.

 

Informatii companii aeriene

 • Compania/companiile aeriene care opereaza zborurile din pachetul de servicii pot aduce diferite modificari zborurilor contractate, in functie de conditiile obiective din perioada de operare, pana la momentul plecarii pentru zborul/zborurile de dus sau dupa momentul plecarii pentru zborul/zborurile de intors. Agentia organizatoare va informa pasagerii asupra eventualelor modificari survenite independent de vointa sa si nu va fi raspunzatoare de eventualele inconveniente aparute.
 • In cazul anularii unui zbor operat de o companie aeriana low cost, orice rerutare se va face doar pe zborurile proprii, si nu pe zborurile alor companii.
 • Femeile care sunt insarcinate in peste 6 luni, au nevoie de un certificat medical cu acordul medicului de a calatori cu avionul.
 • Pasagerii care sufera de boli contagioase nu pot calatori cu avionul. Personalul aeroportuar si de bord isi rezerva dreptul de a nu permite imbarcarea, respectiv de a dispune debarcarea persoanelor in cauza.
 • Explore Travel nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu.
 • Dupa aterizarea pe aeroportul de destinatie, pasagerii se vor prezenta mai intai la ghiseul Control Pasapoarte, dupa care isi vor recupera bagajele din locul special amenajat. Daca atunci cand ajungeti la destinatie observati ca aveti probleme in gasirea bagajului depus la biroul de check-in la imbarcare, va rugam nu parasiti aeroportul, ci depuneti o sesizare la biroul de reclamatii existent la terminal.

 

Nota: In functie de anumite situatii speciale, programul poate fi modificat de agentie, fara insa a aduce prejudicii structurii de baza a programului.


Răsfoiește jurnalul de călător și accesează recomandările noastre

Pe blogul nostru iei parte la popasuri gastronomice exotice, descoperi oferte de neratat și ești transpus
în obiceiurile comunităților locale. Tu ce lifestyle de călător ai?


Galerie foto

Vezi frumusetile locului prin ochii fotografului.

Nou!

Rezerva oferte online, in timp real!

Rezerva acum