Etiopia – triburile din Valea Omo și Lalibela

Următoarea plecare: 18.09.2020
Durată circuit
13 zile
2,750 Euro / persoană
Grup: între 12 și 15 persoane
Locuri disponibile: 15
Categorie: Discover, Travel Deals
Grad de dificultate: Moderat

Etiopia – triburile din Valea Omo si Lalibela

Etiopia, locul nasterii umanitatii, singura tara africana necolonizata, este un adevarat paradis al culturilor si al diversitatii populatiei. Despartita de Valea Marelui Rift si plina de cutele lanturilor muntoase, geografia Etiopiei este la fel de dramatica precum istoria si cultura ei. Este locul descoperirii celor mai vechi urme ale stramosilor nostri, un adapost al primilor crestini, musulmani si evrei, si ultima frontiera a uneia dintre cele mai curioase vieti salbatice si traditii tribale de pe intreg continentul african. O destinatie putin descoperita de turisti, insa care are puterea de a-ti dezvalui o parte a Africii despre care multi dintre noi nici nu stiam ca exista. O calatorie in Etiopia ne aduce in fata obiectivului tot felul de subiecte demne de un caleidoscop al genurilor fotografice, avand ocazia de a surprinde printre cele mai diverse imagini din Africa.


Exploram Valea Omo cu ale sale triburi unice, vom vedea femei cu podoabe supradimensionate pe care le poarta in buza inferioara si in lobul urechii (un etalon al frumusetii), comunitati care pastreaza ritualul de crestere si venerare a serpilor, triburi cu picturi pe corp sau tunsori extravagante ornamentate cu pene de strut sau tot felul de alte curiozitati. Vizitam Lalibela, un oras de mare importanta religioasa aici fiind localizate unele dintre cele mai impresionante lacasuri de cult din lume, Parcul National Mago, lacurile din Valea Marelui Rift, dar si Addis Ababa, unde ne plimbam prin Merkato, cea mai mare piata in aer liber din Africa. O calatorie in Etiopia te transpune intr-un nou univers si te pune fata in fata cu civilizatii ancenstrale pline de culoare si mister.

Experiențe incluse în ofertă

 • Pătrundem în atmosfera tribului Konso, cult bazat pe creșterea și venerarea șerpilor
 • Vizităm celebrul trib Mursi, cu femei cu podoabe în buza inferioară și în lobul urechii
 • Participăm la o ceremonie tradiționala a cafelei în casa unor localnici etiopieni
 • Ajungem în comunitatea Karo, cu corpurile pictate
 • Explorăm Merkato din Addis Ababa, cea mai mare piață în aer liber din Africa
 • Întâlnim femeile curajoase din tribul Hamer
 • Vizităm locul de pelerinaj Lalibela, cu 11 biserici săpăte în stâncă, una dintre minunile lumii

Itinerariu

Afla ce cuprinde acest circuit.

Plecam de pe Aeroportul Otopeni cu Turkish Airlines la ora 10:05. Aterizam pe aeroportul din Istanbul la ora 11:30. Escala pana la ora 18:20 cand ne imbarcam pe zborul Turkish Airlines catre Addis Ababa. Sosire la 23:50. Transfer la hotel si check-in.
 

Cazare: hotel Venetian 3* sau similar in Addis Ababa

Nivel cazare: standard

Mese: pe avion

Pornim spre Awassa, oras situat pe malul lacului Awasa in Valea Marelui Rift. Pe drum vedem cateva lacuri vulcanice de langa orasul Debre Zeyit numite Hora, Bobagaya si Kuriftu si continuam spre lacurile din Valea Marelui Rift: Langano si Abijatta – Shalla. In toata valea exista o multitudine de lacuri populate de numeroase specii de peste, iar astfel zona constituie un habitat propice pentru cateva sute de specii de pasari, o buna oportunitate pentru fotografia widlife. Seara ajungem in Awassa, capitala regiunii de sud a tarii, un oras pitoresc, inconjurat de munti, cunoscut pentru piata de peste.

 

Cazare: hotel Lewi Resort 3* sau similar in Awassa

Nivel cazare: standard

Mese: mic dejun

Experienta: exploram Valea Marelui Rift

Lasam in urma orasul Awassa si ne indreptam spre Arba Minch traversand una dintre cele mai colorate si mai frumoase regiuni din sudul Etiopiei, in care locuieste populatia Alaba, oameni ce in trecut erau nomazi dar acum s-au stabilit și au devenit fermieri. Pe drum ne incantam ochii si obiectivele foto cu privelistea lacului Abaya, un lac de origine vulcanica, cu o culoare aproape rozalie, inconjurat de masive muntoase. Astazi vizitam si satul Dorze, una din numeroasele asezari ce adaposteste mici grupuri tribale. Candva razboinici, Dorze sunt in prezent orientati catre ingrijirea animalelor, agricultura si tesatorie pentru castigarea unui venit.

 • Cazare:  Hotel Haile Resort 3* similar in Arba Minch
 • Nivel cazare: basic
 • Mese: mic dejun
 • Experienta: descoperim grupurile tribale ale satul Dorze

Astazi vizitam coloratul sat al tribului Konso, un trib evoluat ce dispune de o oarecare organizare administrativa. O societate pagana, populatia Konso creeaza totemuri din lemn si au tot felul de traditii mortuare, dar si un cult bazat pe cresterea si venerarea serpilor. Cei mai multi sunt agricultori si crescatori de vite, iar pentru ca solul nu este prea fertil in acea regiune, tribul depune un efort foarte mare pentru a construi terase pe dealuri. Va fi o zi excelenta pentru a descoperi universul lor, de a observa cum isi desfasoara activiatile de zi cu zi si a invata despre o cultura aproape neatinsa de lumea exterioara. Seara ajungem in Jinka, un mic oras localizat la marginea Parcului National Mago.

 • Cazare: Jinka Resort sau similar in Jinka
 • Nivel cazare: basic
 • Mese: mic dejun
 • Experienta: patrundem in lumea tribului Konso

De dimineata mergem in Parcul National Mago localizat pe malul estic al raului Omo. Aici vom explora dealurile pe care se gaseste cel mai cunoscut trib al Etiopiei – Mursi. Acesta este celebru datorita podoabelor pe care le poarta femeile in buza inferioara si in lobul urechii, un etalon al frumusetii. Cu cat este mai mare “farfuria” din buza cu atat creste valoarea femeii respective inainte de casatorie. Barbatii sunt pictati cu vopsea alba pe corp si fata. Ne vor fi explicate toate aspectele culturale, toate traditiile pe care tribul le practica si, mai ales, aveti ocazia de a-i fotografia in mediul lor si de a interactiona cu ei.

 • Cazare: Jinka Resort sau similar in Jinka
 • Nivel cazare: basic
 • Mese: mic dejun
 • Experienta: facem fotografii memorabile in faimosul trib Mursi

Astazi ne vom muta baza din Jinka in Turmi, un oras aflat la cativa kilometri, pentru a vedea diverse triburi ce locuiesc in aceeasi vale dar care isi traiesc viata in stiluri foarte diferite. In aceasta parte a vaii se afla triburile Karo si Hamer. Cei din tribul Karo sunt experti in pictura pe corp, folosind argila si tot felul de pigmenti vegetali gasiti in natura pe care ii folosesc pentru a desena modele elaborate pe fata, piept, maini si picioare. Design-ul nu are neaparat o semnificatie simbolica, ele sunt create mai degraba ca activitate relaxanta si datorita esteticii. Barbatii Karo sunt recunoscuti si pentru felul in care isi tund si modeleaza parul in diverse forme extravagante ornamentate deseori si cu pene de strut.

Cazare: Turmi Lodge sau similar in Turmi
Nivel cazare: basic
Mese: mic dejun
Experienta: studiem pictura pe corp in tribul Karo

Dupa micul dejun pornim spre orasul Omorate de unde vom traversa raul Omo cu barca pentru a vizita satul Galab, unde vom gasi tribul Dasanach. Tribul este semi nomad si se intinde la granita dintre Sudan, Kenya si sudul Etiopiei. Sunt recunoscuti pentru felul unic de a-si decora parul folosind cele mai stranii obiecte: de la flori si ramuri uscate pana la capace de bere. Dupa-amiaza vedem si tribul Hamer ce practica taierea pielii pentru a lasa cicatrici permanente. In special pentru femei este un motiv de mandrie - cu cat au mai multe cicatrici cu atat sunt considerate mai curajoase, existand si un ritual in care femeile incurajeaza barbatii sa le biciuiasca. Femeile din tribul Hamer, in cazul in care cicatricile sunt acoperite de haine, sunt usor de recunoscut si dupa aranjarea parului. Acesta este facut franjuri si vopsit rosu cu ajutorul vopselii facute din ocru, apa si rasina si apoi rasucit.

 • Cazare: Turmi Lodge sau similar in Turmi
 • Nivel cazare: basic
 • Mese: mic dejun
 • Experienta: intalnim femeile curajoase din tribul Hamer

Pe drumul de intoarcere spre Arba Minch mergem in vizita la tribul Arbore, un popor pastoral care depinde de cresterea animalelor (in asta se si masoara bogatia) si agricultura. Acestia furnizeaza cereale si pentru triburile vecine contra unor schimburi. Si acestia au trasaturi unice, femeile acoperindu-si capul cu o basma neagra si poarta la gat si urechi accesorii foarte colorate. Se vopsesc pe corp folosind pigmenti naturali realizati din pamant si piatra.

 • Cazare: Hotel Haile Resort 3* similar in Arba Minch
 • Nivel cazare: basic
 • Mese: mic dejun
 • Experienta: descoperim tribul pastoral Arbore
   

Astazi ne vom intoarce in capitala Etiopiei tot prin Valea Marelui Rift si ne vom opri la Melka Kuntre si Tiya doua sit-uri arheologice care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. La Melka Kuntre au fost descoperite ramasite umane si depozite arheologice ce constituie o arhiva unica a evolutiei omului inca de acum 1,7 milioane de ani. Tiya contine 36 de monumente dintre care 32 sunt blocuri de piatra in care au fost sculptate simboluri ale caror semnificatie nu a fost descoperita inca. Sunt ramasitele unei culturi etiopiene a carei vechime nu a fost determinata.

Dupa-amiaza ajungem in Addis Abab si ne plimbam prin Merkato, cea mai mare piata in aer liber din Africa. Urcam apoi pe Muntele Entoto pentru o priveliste panoramica asupra orasului. Seara, cina traditionala

acompaniata de un spectacol folcloric si de celebra ceremonie a cafelei. Cafeaua a fost descoperita in Etiopia de catre un cioban din regiunea Kaffa (de aici venind si cuvantul cafea), observand “dansul” si reactia caprelor dupa ce acestea consumau fructele arborelui de cafea. In prezent Etiopia este pe locul 5 in lume in ceea ce priveste productia de cafea si liderul de pe continentul african.

Cazare: hotel Venetian 3* sau similar in Addis Ababa

Nivel cazare: standard

Mese: mic dejun si cina

Experienta: Melka Kuntre, o arhiva unica a evolutiei omului inca de acum 1,7 milioane de ani

De dimineata mergem la aeroport pentru zborul catre Lalibela, cel mai important loc de pelerinaj al crestinatatii etiopiene si chiar unul dintre cele mai remarcabile locuri ale intregii crestinatati, considerata una dintre minunile lumii. Orasul este inconjurat de muntii ce formeaza un peisaj excelent, insa ce atrage ca un magnet turistii sunt cele 11 biserici sapate in roca vulcanica si mai ales atmosfera misterioasa ce le inconjoara, plina de oportunitati fotografice la orice pas. Locul poarta numele regelui Lalibela care a construit aici primele biserici din piatra in secolele XII – XIII cu scopul de a stabili “Noul Ierusalim”. Astazi vom vizita primul grup de biserici: Bete Medhanialem, Bete Mariam, Bete Meskel, Bete Denagl si Bete Gologota Michal.

 • Cazare: Mountain View Lodge sau similar in Lalibela
 • Nivel cazare: standard
 • Mese: mic dejun
 • Experienta: vizitam faimoasele biserici in piatra
 • Zbor: Addis Ababa – Lalibela

Ne continuam explorarea acestui loc fascinant cu cel de-al doilea grup de biserici: Bete Gebral, Bete Merquros, Bete Emanule, Betelehiam, Bete Aba Libanos si Bete Ghiorgis – cea mai frumoasa biserica din Lalibela sapata in forma de cruce. Este o imagine simbol a Etiopiei si se spune ca este ultima biserica ce a fost construita de regele-preot Lalibela. Dupa ce am vizitat si cel de-al doilea grup de biserici, ne plimbam prin labirintul de alei ce leaga lacasele de cult si ajungem intr-un sat in care calugarii si calugaritele locuiesc. La sfarsitul turului avem parte si de o ceremonie etiopiana traditionala a cafelei in casa unor localnici.

 • Cazare: Mountain View Lodge sau similar in Lalibela 
 • Nivel cazare: standard
 • Mese: mic dejun
 • Experienta: participam la o ceremonie etiopiana traditionala a cafelei in casa unor localnici

De dimineata pornim spre Manastirea Asheton Mariam, aflata pe varful unui munte la o altitudine de aproape 3.200 de metri. Este cunoscuta datorita vechimii, fiind construita in secolul 6, insa si pentru peisajul exceptional, nu numai de la manastire ci si de pe drumul pana acolo, in timp ce vom traversa dealurile inconjuratoare pe magari sau pe jos. Dupa-amiaza vizitam si Manastirea Yimrahene Kirstos.

Seara transfer la aeroport pentru zbor Lalibela – Addis Ababa si mai departe zbor in conexiune

Plecare din Addis Ababa cu zborul companiei Turkish Airlines la ora 00:45. Dupa un zbor de 5 ore si 30 minute sosim in Istanbul la ora 06:15 dimineata. Plecare la 07:15 cu sosire in Bucuresti la ora 08:35.

 

×Inchide

Servicii incluse

 • Persoana in camera dubla: 2.750 Euro
 • Persoana in camera single: 3.070 Euro
Cost

Pachetul include:

 • Bilete de avion cu Turkish Airlines pe ruta Bucuresti – Addis Ababa si retur, via Istanbul
 • Bilete de avion companii locale:
 • Addis Ababa – Lalibela
 • Lalibela - Addis Ababa
 • Toate taxele de aeroport si taxa de bagaje pentru aceste zboruri
 • 11 nopti de cazare cu mic dejun la hoteluri si lodge-uri
 • Experiente locale:
  • Exploram Valea Marelui Rift
  • Descoperim triburile tribale ale satului Dorze
  • Patrundem in lumea tribului Konso, cult bazat pe venerarea serpilor
  • Fotografii memorabile in faimosul trib Mursi
  • Studiem pictura pe corp in tribul Karo
  • Intalnim femeile curajoase din tribul Hamer
  • Vizitam tribul pastoral Arbore
  • Exploram sit-urile arheologice Melka Kuntre si Tiya
  • Descoperim bisericile in piatra din Lalibela
  • Participam la o ceremonie etiopiana traditionala a cafelei in casa unor localnici
  • Ne plimbam prin Merkato, cea mai mare piata in aer liber din Africa
  • Vizitam locul de pelerinaj Lalibela, cu biserici sapate in stanca
 • Toate transferurile si vizitele incluse in itinerariu cu transport privat
 • Transport in Omo Valley cu masini Toyota Land Cruiser 4 x 4
 • Servicii de ghizi locali in limba engleza pe durata excursiilor
 • Vizitele si excursiile asa cum sunt mentionate in program
 • Insotitor de grup
 • TVA

Pachetul nu include:

 • Taxa de viza si procesare: 55 Euro/ persoana (se obtine electronic, se achita la inscriere)
 • Asigurarea medicala obligatorie
 • Asigurarea storno optionala, se incheie in aceeasi zi cu contractul turistic
 • Alte mese in afara celor mentionate in program
 • Alte excursii si activitati optionale
 • Bacsisul pentru ghizii si soferii locali
Detalii servicii

18.09.2020 Turkish Airlines

Bucuresti - Istanbul 10:05 - 11:30
Istanbul - Addis Ababa 18:20 - 23:50 
 

30.09.2020 Turkish Airlines
Addis Ababa - Istanbul 00:45 - 06:15
Istanbul - Bucuresti 07:15 - 08:35.

Bilete de avion

11 nopti de cazare cu mic dejun la hoteluri si lodge-uri.

Cazare
 • Mic dejun la hoteluri și lodge-uri.
Mese

Experiente locale:

 •  Exploram Valea Marelui Rift
 • Descoperim triburile tribale ale satului Dorze
 • Patrundem in lumea tribului Konso, cult bazat pe venerarea serpilor
 • Fotografii memorabile in faimosul trib Mursi
 • Studiem pictura pe corp in tribul Karo
 • Intalnim femeile curajoase din tribul Hamer
 • Vizitam tribul pastoral Arbore
 • Exploram sit-urile arheologice Melka Kuntre si Tiya
 • Descoperim bisericile in piatra din Lalibela
 • Participam la o ceremonie etiopiana traditionala a cafelei in casa unor localnici
 • Ne plimbam prin Merkato, cea mai mare piata in aer liber din Africa
 • Vizitam locul de pelerinaj Lalibela, cu biserici sapate in stanca
Experiente locale

În funcție de anumite situații speciale, programul poate fi modificat de conducătorul de grup, fără însă a aduce prejudicii structurii de bază a programului.

Modalitatea de plata a pachetului este:
• Avans de 50% din valoarea excursiei in momentul inscrierii.
• Plata integrala cu cel tarziu 30 de zile inainte de data plecarii.

In cazul in care turistul renunta din vina sa la pachetul de servicii turistice care face obiectul prezentului contract, se vor percepe urmatoarele penalizari:
a) 25% din pretul pachetului de servicii, daca renuntarea se face cu mai mult de 46 de zile calendaristice inainte de data plecarii;
b) 50% din tariful pachetului de servicii, daca renuntarea se face in intervalul 45 - 30 de zile calendaristice inainte de data plecarii;
c) 100% din pretul pachetului de servicii, daca renuntarea se face intr-un interval mai mic de 30 zile inainte de plecare sau pentru neprezentarea la program.

Documente de calatorie

 • Este necesar PASAPORTUL ELECTRONIC SAU PASAPORTUL SIMPLU valabil cel putin 6 luni de la data terminarii calatoriei. Nu se accepta pasaportul temporar.
 • Va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta si ca aveti 2 pagini libere pentru aplicarea vizelor/stampilelor de intrare.

Informatii companii aeriene

 • Compania/companiile aeriene care opereaza zborurile din pachetul de servicii pot aduce diferite modificari zborurilor contractate, in functie de conditiile obiective din perioada de operare, pana la momentul plecarii pentru zborul/zborurile de dus sau dupa momentul plecarii pentru zborul/zborurile de intors. Agentia organizatoare va informa pasagerii asupra eventualelor modificari survenite independent de vointa sa si nu va fi raspunzatoare de eventualele inconveniente aparute.
 • In cazul anularii unui zbor operat de o companie aeriana low cost, orice rerutare se va face doar pe zborurile proprii, si nu pe zborurile alor companii.
 • Femeile care sunt insarcinate in peste 6 luni, au nevoie de un certificat medical cu acordul medicului de a calatori cu avionul.
 • Pasagerii care sufera de boli contagioase nu pot calatori cu avionul. Personalul aeroportuar si de bord isi rezerva dreptul de a nu permite imbarcarea, respectiv de a dispune debarcarea persoanelor in cauza.
 • Explore Travel nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu.
 • Dupa aterizarea pe aeroportul de destinatie, pasagerii se vor prezenta mai intai la ghiseul Control Pasapoarte, dupa care isi vor recupera bagajele din locul special amenajat. Daca atunci cand ajungeti la destinatie observati ca aveti probleme in gasirea bagajului depus la biroul de check-in la imbarcare, va rugam nu parasiti aeroportul, ci depuneti o sesizare la biroul de reclamatii existent la terminal.

Documente pentru minori

 • Pentru minorii care calatoresc insotiti de un singur parinte, este necesar acordul celuilalt parinte exprimat printr-o declaratie autentificata la notariat. Daca celalalt parinte a decedat, este necesara o copie dupa actul de deces.
 • Pentru minorii care au un singur parinte declarat in certificatul de nastere, este necesara o copie a acestui certificat.
 • Pentru minorii care calatoresc insotiti de un singur parinte si acesta este divortat, este necesara hotararea judecatoreasca definitiva prin care i-a(u) fost incredintat(ti) minorul(ii) si copie dupa actul de divort. Daca hotararea judecatoreasca nu este definitiva, este necesar acordul celuilalt parinte exprimat printr-o declaratie autentificata la notariat.
 • Pentru minorii care calatoresc fara parinti si au fost incredintati unei terte persoane, este necesar acordul ambilor parinti exprimat printr-o declaratie autentificata la notariat precum si cazier juridic pentru persoana care ii insoteste.
 • Daca nu va incadrati in niciuna dintre prevederile de mai sus, va rugam sa consultati site-ul politiei de frontiera: www.politiadefrontiera.ro si sa va asigurati ca intruniti conditiile prevazute de articolul 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 cu modificarile ulterioare, apeland politia de frontiera la nr. de telefon 021.9590.
 • Clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita de oficialitatile de resort locale.
 • Hotelurile nominalizate in program pot suferi modificari pana la data plecarii, in functie de conditiile specifice care pot aparea intre momentul publicarii programului si data plecarii. Daca aceste schimbari sunt impuse de furnizorul local, intotdeauna se vor oferi hoteluri similare ca locatie/confort.
 • Distributia si tipul camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; detaliile legate de amplasarea, aspectul camerei sau orice cerinta speciala a pasagerului se rezolva direct la receptia hotelului (in functie de disponibilitati).
 •  Majoritatea hotelurilor nu detin camere triple. In unele hoteluri se pot confirma la cerere camere duble cu pat suplimentar, in functie de disponibilitate. Patul suplimentar poate fi un pat pliant, un fotoliu pat, o canapea extensibila, etc.
 • Pentru anumite facilitati din hotel sau din camera, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (seif, minibar, internet, etc.); in momentul sosirii la hotel solicitati receptionerului sa va informeze cu exactitate asupra lor.
 •  La plecare, clientii sunt rugati sa respecte cu strictete ora de plecare din hotel catre aeroport anuntata de reprezentantul agentiei Explore Travel si inainte de predarea cheilor la receptia hotelului sa achite toate cheltuielile suplimentare efectuate pe perioada sejurului.

Răsfoiește jurnalul de călător și accesează recomandările noastre

Pe blogul nostru iei parte la popasuri gastronomice exotice, descoperi oferte de neratat și ești transpus
în obiceiurile comunităților locale. Tu ce lifestyle de călător ai?


Galerie foto

Vezi frumusetile locului prin ochii fotografului.

Circuit Etiopia- Valea Omo prin Explore Travel
Circuit Etiopia - Descoperi regiunea Lalibela prin Explore Travel
Circuit Etiopia - Explorează bisericile din Lalibela prin Explore Travel
Valea Omo
Mursi Etiopia
Etiopia